Prezentacija KIA vozila:

- Picanto

- Venga

- cee'd

- cee'd_sw

- pro_cee'd

- Soul

- Sportage

- Sorento

- K2700

Povijest korporacije KIA Motors1944.
Priča vodećeg korejskog proizvođača automobila počinje davne 1944. godine. Tada je u Seoulu osnovana tvrtka Kyungsung Precision Industries, koja se je bavila proizvodnjom dijelova za bicikle.

1950.-1960.
Godine 1951. je tvrtka promijenila ime u Kia Industries. Riječ Kia sastavljena je od kineskog znaka ki, što znači poticati iz slova a, koje simbolizira Aziju. Kia, dakle, znači »porijeklom iz Azije.« Godine 1952. je proizveden prvi korejski bicikl - Samcholli. Nakon korejskog rata, 1957. godine, Kia je zbog velike potražnje izgradila novu tvornicu u gradu Shiheung. Iste godine započela je proizvodnja prvog korejskog skutera C-100.

1960.-1970.
Godine 1961 počela je proizvodnja prvog korejskog motocikla C-180. Godinu nakon toga predstavljeno je dostavno vozilo na tri kotača K-360. U godinama koje su uslijedile lansirane su još tri inačice istog dostavnog vozila (T-1500, T-2000 i T-600), koje označavaju početak korejske automobilske industrije.

1970.-1980.
Ovo desetljeće bilo je veoma uspješno. Godine 1971. počela je proizvodnja teretnih vozila Titan. Brzi rast prodaje zahtijevao je nove kapacitete, stoga je 1973. izgrađena prva korejska tvornica automobila. U istoj se je uskoro počeo proizvoditi prvi korejski benzinski motor. Iste godine je proizveden pick-up Brisa B-1000, a godinu nakon toga prvi korejski osobni automobil Brisa 1.0. Godine 1976. Kia je preuzela tvornicu proizvođača Asia Motors, u kojoj je 1978. počela proizvoditi dizel motore. Zahvaljujući kvaliteti svojih proizvoda je Kia 1979. dobila dozvolu za proizvodnju Peugeota 604 in Fiata 132.

1980.-1990.
U 1981. godini proizveden je prvi Bongo kamion. U godinama, koje su uslijedile, uvedeni su brojni modeli: Seres, Besta, Pride, Concord i Capital. Godine 1984. osnovan je prvi Kijin centar za istraživanja i razvoj.

1990.-1993.
U 1990. godini je Kia Industries promijenila ime u Kia Motors Corporation. Na tokijskom salonu automobila su 1991. prvi put predstavljeni nova limuzina srednjeg razreda Sephia i gradski terenac Sportage. Uslijedile su Roxta, Towner Coach i Potentia. Iste godine je Kia, prva među korejskim proizvođačima automobila, primila državnu nagradu Excellence in quality control.

1994.
Prilikom proslave 50. obljetnice djelovanja korporacija Kia Motors predstavila je nove smjernice svojeg razvoja. Tvrtka je počela proizvoditi prvi korejski motor sa šestnaest ventila i primila certifikat kvalitete ISO 9001. U isto vrijeme prodrijela je na tržište Latinske Amerike, Francuske, Njemačke i Italije. Predstavljen je i model Avella.

1995.
Kijina vozila postala su dostupna u Indoneziji, Rusiji i Kini. Predstavljena su dva nova modela: limuzina više srednje klase Credos in kombi Pregio. Prodorniji nastup Kie na starom kontinentu omogućilo je osnivanje podružnice Kia Motors Europe.

1996.-1998.
Započeta je proizvodnja prvog korejskog sportskog automobila Elan. U 1997. godini Kia je predstavila Sephiu II, koja je proizvedena posebno za europsko tržište. Započeta je proizvodnja modela Shuma, Enterprise in Retona.

1999.
Svjetlo dana ugledao je prvi korejski monovolumen Carnival. Kia je iste godine završila proces reorganizacije i postala dio koncerna Hyundai Motors, što je oba proizvođača uvrstilo među vodeće korejske i svjetske automobilske tvrtke. Sjedinjenje tvrtki bio je odgovor na tadašnju azijsku gospodarsku krizu te je robne marke Kia i Hyundai ojačalo u konkurentskom, tehničkom i ekonomskom smislu. Korporacija je predstavila niz novih modela (Rio, Carens, Vista i Carstar).

2000.
Započeta je proizvodnja modela Magentis. Iste godine je na tržište lansiran i automobil srednje klase Cerato i terenac Retona Cruiser. Terenac Sportage odnio je titulu pobjednika utrke Paris-Dakar.

2001.
Monovolumen Carnival i obnovljeni Rio lansirani su na tržište. Kia je snažno nastupila u Kini, jednom od najvećih svjetskih tržišta.

2002.
Lansiran je obnovljeni model Magentis. Broj proizvedenih automobila od osnivanja tvrtke dosegao je 10 milijuna. Lansiran je i sportski terenac Sorento, koji je svojim estetskim izgledom i kvalitetom izrade oduševio automobilsku javnost te nagovijestio smjernice budućeg Kijinog dizajna.

2003.
Lansirani su limuzina visoke klase Opirus i novi Cerato. U skladu s novom strategijom sportskog marketinga potpisani su ugovori o sponzorstvu s teniskim turnirima Australian Open i Davis Cup. Andre Agassi, legenda svjetskog tenisa, postao je zaštitno lice tvrtke, što je poboljšalo imidž Kije kao mlade i sportski usmjerene robne marke. Kia je primila certifikat kvalitete ISO 14401. Započeta je svjetska kampanja za zaštitu okoliša. Vrijednost izvoza premašila je 5 milijardi američkih dolara.

2004.
Lansirani su modeli Picanto, novi Sportage i peterovratni Cerato. Započeta je izgradnja nove tvornice u Slovačkoj, u koju je korporacija Kia Motors uložila preko milijardu eura. Vrijednost izvoza premašila je 7 milijardi američkih dolara. Kia Motors proglašena je najbrže rastućom automobilskom robnom markom Europi.

2005.
Lansirani su obnovljeni modeli Rio i Carnival. Kia je uvela novu globalnu strategiju upravljanja svojom robnom markom te postala službeni automobilski partner nogometne organizacije FIFA od 2007. do 2014. Na automobilskom salonu u Frankfurtu predstavljen je obnovljeni Magentis. U Koreji je otvoren centar za razvoj i istraživanja tehnologija za zaštitu okoliša. Vrijednost izvoza je premašila 10 milijardi američkih dolara. Kia Motors ponovno je proglašena najbrže rastućom automobilskom robnom markom u Europi.

2006.
Kia je ponovo potpisala ugovor o sponzorstvu s teniskim turnirom Davis Cup i sportskim događajem Asian X games. Na automobilskom salonu u Ženevi predstavljen je novi Carnival, a u Madridu novi kompaktni monovolumen Carens te obnovljeni model Sorento. Na automobilskom salonu u Parizu javnost je prvi put ugledala c'eed, prvi Kijin u potpunosti europski automobil. cee'd je dizajniran i proizveden u Europi te namijenjem europskom tržištu. Krajem godine otovorena je tvornica u gradu Žilina u Slovačkoj, u kojoj je već u prvom tromjesečju djelovanja ostvarena rekordna proizvodnja modela cee'd. Treću godinu zaredom Kia bilježi neprestani rast na europskom tržištu. Svoju europsku usmerjenost Kia dokazuje osnivanjem europskog dizajnerskog centra, u kojem stvar Peter Schreyer, otac Audija TT i novog Volkswagena Beetle. Nedavno mu se pridružio slovenski dizajner Robert Lešnik, otac Volkswagna passata.

2007.
Na automobilskom sajmu u Ženevi predstavljeno je konceptno vozilo ex_cee'd, kabrio izvedba modela cee'd. Porodici cee'd uskoro su se pridružile karavanska izvedba cee'd Sporty Wagon te trovratna sportska izvedba pro_cee'd. Na automobilskom sajmu u Frankfurtu u septembru predstavljen je Kee, koncept 2x2 kupea, djelo njemačkog dizajnera Petera Schreyera, koji nakazuje smjernice Kijinog budućeg dizajna. Na istom sajmu predstavljene su ekološka verzija eco_cee'd, koja kreće u proizvodnju krajem 2008. godine, i Kijina FCEV platforma. Na američkom tržištu lansiran je terenac Borrego kojeg pokreće prvi Kijin V8 motor. Lansirani su obnovljeni Picanto i Sportage koji se od kraja 2007. godine proizvodi u slovačkoj fabrici i za tržište EU ima revolucionarnu sedmogodišnju garanciju.

Insititute of transport management je korporaciju Kia Motors proglasio automobilskim proizvođačem godine. Kia snažno prodire na evropsko tržište. Dokaz su mreža, koja sadrži dvije hiljade distributera, otvaranje fabrike u Slovačkoj te izgradnja evropskog dizajnerskog i tehničkog centra.

2008.
cee'd je doživio pravi prodajni uspjeh u Evropi, gdje je pobijedio u čak 8 nacionalnih izbora za automobil godine te je proglašen najnagrađivanijim korejskim automobilom u evropskoj automobilskoj istoriji. Na automobilskom sajmu u Briselu Evropi je premijerno predstavljen koncept terenskog vozila KND-4. Kia Motors i ove godine je više nego uspješno odigrala ulogu generalnog pokrovitelja teniskog ATP turnira Australian Open te u obostranu korist produžila saradnju do 2013. godine.

Na automobilskom sajmu u Ženevi Kia je predstavila konceptni trio SOUL koga potpisuje Slovenac robert Lešnik (dizajner aktuelnog VW Passata). Na automobilskom sajmu u New Yorku predstavljen je KOUP, koncept sportskog kupea te obnovljeni Magentis 2009. Za dostizanje najstrožih ekoloških standarda slovačka fabrika je već prošle godine dobila certifikat ISO 14001, a nedavno je njemački ured za standardizaciju TÜV Kia cee'du podijelio dva certifikata DFE (ili ISO 14062) i LCA (ili ISO 14040).

Kao službeni automobilski pokrovitelj Evropskog prvenstva u fudbalu, Kia je pored ustupanja vozila organizatorima organizovala mnoge aktivnosti i nagradne konkurse koji će dodatno povezati ljubitelje fudbala i najstarijeg korejskog automobilskog proizvođača.

Kia Motors je, s 40.000 zaposlenih i 3.800 distributera u 167 država te četrnaest fabrika u osam država, postala šesta najveća automobilska marka na svijetu. Godišnji prihodi iznose preko 17 milijardi američkih dolara. Prodaja premašuje 1,4 miliona vozila godišnje. Kia Motors bez problema savladava sve izazove 21. vijeka te u skladu sa korporativnim sloganom »Power to Surprise« kroz neprestanu automobilsku inovaciju izražava svoju sposobnost nadmašivanja očekivanja potrošača, ma kako oni bila velika.